Forskerfabrikken

Vil få barna til å velge forskning

Barns engasjement for ren sjø og natur har aldri vært større. Derfor er vi i FRØY stolte av å samarbeide med Forskerfabrikken om satsingen «Sommerlab».

Til sommeren kommer Forskerfabrikken tilbake til Frøya for å vise unge frøyværinger hvor gøy vitenskap kan være – og kanskje påvirke fremtidige yrkesvalg. «Sommerlab» arrangeres i samarbeid med Newton Marinrom og er støttet av Måsøval Fiskeoppdrett og FRØY. Et samarbeid Forskerfabrikken setter stor pris på.

– Det er fantastisk når vi får lokalt næringsliv med på laget. Det betyr at vi kan senke deltakeravgiften, slik at enda flere familier får glede av tilbudet. Slike samarbeid er viktig for å nå ut til barna i lokalsamfunnet med et morsomt og lærerikt sommertilbud, forteller Ida Helene Randa Johansen, som kommunikasjonsansavarlig i Forskerfabrikken.

Fokus på miljø, bærekraft og teknologi

«Sommerlab» er et populært fem-dagers forskerkurs for elever som skal begynne på 5. – 7. trinn til høsten. På kurset lærer barna om naturvitenskapens spennende verden. De får utføre eksperimenter med ekte forskerutstyr og bruke kreativiteten til å løse morsomme oppgaver. Deltakerne får teste teori ut i praksis ved å forske og ha morsom fysisk aktivitet ute og inne hver dag.

I år fokuserer innholdet på miljø, bærekraft og teknologi. Barna skal utforske elektriske kretser, kjemiske reaksjoner og fornybar energi som gass og solceller. Det blir kule eksperimenter, samarbeid og kodeknekking. Barna skal blant annet få bygge sin egen solcellebil, teste ut ulike metoder for å rense vann og bygge elektriske maskiner av resirkulert emballasje. Gjennom spennende aktiviteter ønsker vi å vise barna hvordan naturvitenskap kan skape gode løsninger for fremtiden.

Energimysteriet

Kan vann eksplodere, og trenger man egentlig en fryser for å lage iskrem? Energi får ting til å bevege seg og endre temperatur, men hva er energi? Gjennom kule eksperimenter skal barna forske på energi, og sammen skal de løse «Energimysteriet».

I løpet av uka skal barna løse et mysterium. Dette mysteriet er faktisk så hemmelig at vi ikke ønsker å avsløre noe før kursstart. Alt vi kan si er at barna blir nødt til å knekke koder, samarbeide, lete etter skjulte spor og finne fram sin indre detektiv for å løse saken.