– Vi lever av og med havet!

– Det må bli teamwork til sjøs!

Rolf Emil Solhaug er snar med å svare på spørsmålet om hva som er det beste med å jobbe i Frøy.

– Det er givende å være en del av en arbeidsplass som setter folk, fisk og fartøy så høyt på agendaen. Vi er faste fagfolk på faste fartøy, og vi kan jobben vår. Det gjør oss automatisk mer trygge og effektive. Det er til fordel for både oss selv, og kundene våre, forteller han.

Grønnere fremtid

Rolf Emil Solhaug er ansatt nr. 38  i Frøy og fartøyssjef på servicebåten Frøy Loke. En av flere nye tilskudd i flåten til Frøy, som nå teller over 80 fartøy. 16 av dem er spesialiserte notvaskefartøy som denne. 14,9 meter lang og 11,6 meter bred. Utstyrt med dobbelt vaskesystem.

– Frøy Loke er en hybrid med både diesel- og el-motorer. Den er nok et bevis på Frøy sin villighet til å satse. Som ansatt nummer 38 har jeg vært så heldig og fått vært med på utviklingen, steg for steg. Hos Frøy opplever jeg en enorm fleksibilitet. Der andre selskaper og næringer bruker lang tid på omstilling opplever jeg at Frøy følger med i tiden. Det beviser de år etter år. 

Salgsdirektør i Frøy, Andreas Krogstad, kan fortelle at de siste 4 årene har Frøy investert mellom 3 og 4 milliarder kroner i nybygg.

– Sammen med å ta vare på våre ansatte, er bærekraft og fiskevelferd høyest på prioriteringslisten vår. Det er vår plikt å bidra til å drive næringen fremover. En oppgradert flåte er en selvsagt del av det. Derfor investerer Frøy i både å elektrifisere, samt digitalisere vår flåte. Grønne investeringer er viktig skal vi ha en mulighet til å nå FNs 1,5 graders-mål, og sikre fremtiden for både folk og fisk.

– Krogstad har rett. Vi lever av og med havet, fortsetter Solhaug. Vi er avhengig av at økosystemet vi er en del av blir ivaretatt på best mulig måte. 

Krogstad nikker anerkjennende.
– Vi kutter i karbonutslipp, reduserer fotavtrykket og blir samtidig mer effektive, fortsetter han.

Fra nord til sør, øst og vest

 Det er november. Solen står lavt på himmelen, knapt en sky er å se. Havet er stille. Rolf-Emil er vokst opp på Hamarøy. Her hvor Skutvik-fergen kaster loss retning eventyrøya Skrova og videre til Lofoten. I over 10 år har han jobbet for Frøy, på havet.

– Jeg er vokst opp med havet som nabo, og nå jobber jeg på havet. Det gir en egen ro, forteller nordlendingen. 

– Tenk at jeg kan bo her oppe, og samtidig får jobbe for verdens ledende akvaservice-selskap. Det er et privilegium, sier Solhaug.

– Og det er et privilegium for oss å ha deg om bord, svarer Krogstad

Teamwork til sjøs

Teamwork kommer ikke av seg selv, det krever kontinuerlig arbeid og vedlikehold av relasjoner og utvikling av kompetanse.

– Kommer folk til Frøy blir de ofte værende. Det er Rolf Emil bevis på. Vi tar ikke det for gitt. Jeg tror nøkkelen ligger i at vi tar vare på folka våre, både sosialt og faglig. Hos oss er det gode muligheter for å klatre i karrierestigen, og vi jobber kontinuerlig med å sikre et godt arbeidsmiljø hvor havbruksspesialister trives på jobb. Riktig fagkunnskap, faste folk og faste fartøy er en del av det og danner grunnlaget for ekte teamwork til sjøs, avslutter Krogstad.