Gåsø Høvding under bygging

Her er GÅSØ HØVDING på sjøen

Den nyskapende brønnbåten GÅSØ HØVDING er sjøsatt ved Sefine Shipyard i Tyrkia.

Den nye brønnbåten er 83,2 meter lang og hele 30,9 meter bred. Det fysiske formatet er nytt og innovativt i brønnbåtnæringen.

– Det finnes i dag ikke brønnbåter å sammenligne med. GÅSØ HØVDING tar brønnbåtnæringen enda et steg framover, sier driftsdirektør brønnbåt Oddleif Wigdahl i FRØY.

«Høvdingen» sjøsatt

Møre Maritime står bak designet av båten, mens Cflow leverer fiskepakken. De har samarbeidet tett med FRØY om det innovative brønnbåtprosjektet over lang tid.

– Kunden vår hadde behov en stor båt. Vi jobbet med flere ulike alternativer, men landet til slutt på denne. Design og fleksibilitet er slik kunden vår ønsker det, forteller prosjektleder Einride Wingan i FRØY.

I alt går seks FRØY-ansatte i skift på Sefine Shipyard i Tyrkia, hvor stålkuttingen til nybygget startet for ett år siden. Denne uka ble sjøsettingen av GÅSØ HØVDING gjennomført som en udramatisk «floatoff».

– Det er en god følelse å endelig få «Høvdingen» på sjøen, sier Wingan.

Godt samarbeid

– Samarbeidet med verft og underleverandører har vært god. I slike prosjekter møter en alltid på noen utfordringer, men de har ikke vært verre enn at de er blitt løst underveis. Nå er vi inne i utrustingsperioden. Det er mye som skal på plass, og det blir en hektisk periode framover, legger Wingan til.

GÅSØ HØVDING har et samlet brønnvolum på 7.500 kubikkmeter. GÅSØ HØVDING utrustes med undertrykkssortering og uttak av alle typer rensefisk, ferskvannsbehandling med gjenbruk, 12-linjers hydrolicer og et avansert og automatisert hygienesystem.

– FRØY er en krevende kunde, men vi har gode samarbeidspartnere både innenlands og i utlandet. Disse, og spesielt Møre Maritime og Cflow, har bidratt til å realisere dette prosjektet. Jeg vil også trekke fram at FRØYs medarbeidere har gjort en strålende jobb det siste året, til tross for de utfordringene pandemien har gitt med tanke på pendlingen mellom Norge og Tyrkia, sier Wingan.

Gåsø Høvding under bygging
Gåsø Høvding under bygging