Elsker jobben på servicebåten

Når lærlingene Trine Vikan (19) og Elise Lura (19) har fri, lengter de etter å komme seg på Frøy Valkyrien igjen.

Lukten av svenske kjøttboller med spagetti brer seg utover i byssa. Trine Vikan våknet for ikke så mange timene siden, og er snart igjen klar for vakt. Men først skal hun spise middag sammen med Elise Lura, som står for matlagingen akkurat i dag. De to unge lærlingene har blitt gode venninner og tilbringer mye tid sammen på katamaranen Frøy Valkyrien.

–Vi kjente ikke hverandre fra før, men når man bor sammen i fire uker om gangen på båt så blir man godt kjent. Jeg betegner kollegaene på båten som min ekstra familie. Vi er en sammensveiset gjeng alle mann, og jeg er minst like mye sammen med kollegaene som med de hjemme. Hver gang jeg er hjemme gleder jeg meg til å komme hit igjen, så godt trives jeg her, sier Vikan. 

19-åringen fra Frøya er i sitt andre år som lærling i Frøy. I likhet med Lura går hun naturbruk med fordypning akvakultur, og får tittelen havbrukstekniker etter endt lærlingtid. Etterpå planlegger hun å studere havbruksdrift og ledelse ved Nord universitet i Bodø.

Lærerik hverdag

Smølaværingen Elisa Lura er takknemlig for lærlingeplassen i den blå og hvite katamaranen Frøy Valkyrien. Nå er det avlusningssesong og jentene jobber døgnvakter sammen med de fire andre på båten.

–Hver eneste dag lærer jeg noe nytt. Det er skikkelig lærerikt og sosialt. Jeg liker alt her, men spesielt artig er det å kjøre kran, forteller Lura.

Få jenter

At de to er de eneste jentene ombord, er ikke noe de tenker så mye på. Likevel håper de det blir en jevnere kjønnsfordeling i årene som kommer.

– Vi tar denne utdanningen fordi vi har lyst, uavhengig av om det er flest menn som jobber her. Det spiller ingen rolle for oss. Det er tungt arbeid, men det er så gøy! Så håper vi selvfølgelig at jenter som har lyst tar sjansen og hopper i det, akkurat som oss. De vil ikke angre, sier venninnene.